2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Értékes műszert kapott a Csolnoky Kórház

Bizonyos esetekben a gépi lélegeztetést is kiválthatja az az oxigénadagoló készülék, amelyet a napokban adományozott a veszprémi Rotary Club a Csolnoky kórháznak.

A műszer ünnepélyes átadóját nemrég tartották, de a több mint kétmillió forintos eszközt korábban már üzembe helyezték, és használták a gyógyításban. Sári Lajos, a veszprémi Rotary Club elnöke felidézte, hogy év elején egyeztetettek az intenzív osztállyal arról, milyen műszerre lenne szükségük. A fennállása huszadik évfordulóját tavaly ünneplő klub ezután adománygyűjtésbe kezdett, és rövid idő alatt összegyűlt a gép megvásárlásához szükséges összeg. Az elnök elmondta, kiemelt támogatást adtak a klub tagjai, valamint veszprémi magánszemélyek és vállalkozások járultak hozzá a gép megvásárlásához.

Lippai Norbert és Sári Lajos az eszköz átadóján Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója örömét fejezte ki, hogy ezzel a speciális eszközzel gyarapodott a kórház. Hozzátette, az intézmény mindig számíthatott a klubra, majd köszönetet mondott az adományért. Gál Béla, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály főorvosa elmondta, a korszerű légzéssegítő berendezés a légzési elégtelenség határán lévő betegek kezelését teszi hatékonyabbá és eredményesebbé.

Véh Balázs, a veszprémi Rotary Club alelnöke, Gál Béla, Sári Lajos, Weingartner Ákos klubtag, adományozó és Lippai Norbert Fotó: Balogh Ákos/Napló

A készülék alkalmas arra, hogy nagy áramlással adagolja az oxigént a betegnek, és segítségével bizonyos esetekben elkerülhető a gépi lélegeztetés. Több betegségcsoportban is alkalmazható a berendezés, például tüdőgyulladás, beleértve a Covid–19 okozta tüdőgyulladást, de műtéteket vagy sérülést követő légzészavar esetében is fontos szerep jut a műszernek, jegyezte meg a főorvos.

Neked ajánljuk
Rászorulókat láttak vendégül Debrecenben A gyerekek mentális egészségéért kampányolnak Higiénia – Tények a kézmosási szokásainkról Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam