2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miskolcon is önkéntesek segítettek az időseknek

Szívesen vették a segítséget, pozitív tapasztalatokról számoltak be az idősek, az önkéntesek pedig hasznosnak ítélték meg a szolgálatot – tájékoztatott a záruló M.A.M.I. programról a koordinálást végző MESZEGYI igazgatója.

Gúr Péter Attila elmondta, több önkéntes is jelezte, hogy a későbbiekben is szívesen részt venne hasonló kezdeményezésekben. A segített idősek szintén elégedettek voltak, semminemű problémát nem jeleztek az intézmény felé. 

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a Miskolciak a Miskolci Idősekért – ismertebb nevén M.A.M.I. – programot a megyeszékhely önkormányzata hívta életre a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben. A cél a rászorulók támogatása volt. A 65 év felettiek csak egy bizonyos idősávban (9 és 12 óra között) vásárolhattak be. Emellett az idősek nappali ellátását és a szociális étkeztetés igénybevételének lehetőségét is korlátozták, illetve szüneteltették. Így a város szépkorúinak ellátására, annak segítésére adott ki felhívást az önkormányzat. Folyamatosan jelentkeztek az önkéntes tevékenységet vállaló miskolciak, őket a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) koordinálja.

Az egész folyamat azonban azzal kezdődik, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet regisztrálta/regisztrálja a jelentkezőket, akikkel rövid időn belül felvették/felveszik a kapcsolatot az egyeztetés és az önkéntes szerződés megkötése érdekében.

– A jelentkezők döntően megfeleltek a kiírásban szereplő feltételeknek, azonban adódott olyan jelentkező is, aki maga is a kiemelten védendő korosztályba tartozik. A program működési ideje alatt 37 magánszemély és 4 szervezet, vállalkozás jelentkezett. Aktívan 12-en végeztek önkéntes tevékenységet. Az önkénteseket az egyes telephelyekre osztották be. Bevonásukig a szociális munkás kollégák segítették a jelentkező időseket, fogyatékkal élőket, rászorulókat.

A „munkába állást” követően az önkéntesek a MESZEGYI munkatársai segítségével léptek kapcsolatba a vásárlás, gyógyszerkiváltás és csekkbefizetés érdekében segítséget kérő lakosokkal. Az önkéntes munkát ellátók tevékenységének szervezése a lakosok által igényelt segítség típusának, az önkéntes munkaidejének, illetve a korlátozó intézkedéseknek való megfelelés figyelembevételével történt.

Heti szinten átlagosan 10-18 idősnek, fogyatékkal élőnek, rászorulónak segít a 6-12 aktív önkéntes. Hozzájuk 8-10 saját dolgozó csatlakozott.

– Az önkéntesek átlagosan 1,5-2 hónapon keresztül végezték tevékenységüket. Megközelítőleg 80 százalékuk mentesült az eredeti munkavégzése alól a veszélyhelyzetre hivatkozva, illetve többen el is vesztették korábbi munkahelyüket. A korlátozások feloldásával fokozatosan tértek vissza munkahelyükre, illetve találtak új munkahelyet, ezzel arányosan csökkent az általuk végzett önkéntes tevékenység – tette hozzá Gúr Péter Attila. Jelenleg 2 önkéntesük aktív, ők június végéig vállalták a tevékenység folytatását.

Neked ajánljuk
Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek Egészségügyi felszerelés a református szeretetszolgálatnak Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: minap.hu
Vissza
Hírfolyam