2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új mentőautót kaptak a vízimentők

A Gattyán Alapítvány és az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt mentőautót adományozott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának a napokban a balatonfüredi Vitorlás téren.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata április elején, a közösségi oldalán tette közzé adománygyűjtő akcióját, melynek célja egy új mentőautó megvásárlása volt. A járvány miatt kialakult helyzet inspirálta a vízimentőket arra, hogy a szárazföldön is elindítsanak egy mentőegységet, amellyel szezonon kívül is hasznos segítséget nyújthatnak a Balaton régiójában élőknek. A mentőautó teljes vételára 31,5 millió forint volt.

Mostantól a Balaton kiemelt turisztikai régióként rendelkezik egy kizárólag a vízimentők munkáját segítő mentőautóval Fotók: VMSZ

Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesere kiemelte, hogy szerinte ma biztonságosan lehet pihenni a Balatonon, de a támogatók, jószándékú emberek a felajánlásaikkal tovább tudják ezt növelni. A nyaralóknak ugyanakkor elsősorban magukra kell vigyázniuk.

Révész Máriusz, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője az átadón arról beszélt, hogy az akciócsoport vezetőjeként rengeteg pozitív tapasztalatot szerzett a magyarok segítőkészségével kapcsolatban, ugyanakkor tudja, hogy az intézkedések enyhítésével fel fog lendülni a belföldi turizmus, melyben hangsúlyos szerepet kap a Balaton. Ezért kiemelten fontos a Gattyán Alapítvány által biztosított adomány.

– A mentőautó vásárlása egy újabb állomás abban a támogatási folyamatban, amelyet már több mint tíz éve kezdtünk meg. A Gattyán Alapítvány elsősorban a gyerekotthonokban élőknek nyújt évek óta segítséget, de a vírushelyzet miatt át kellett alakítani a támogatási terveit. Arra kellett fókuszálnunk, amire valóban szükség van: az otthontanuláshoz laptopokkal, a sportoláshoz teqballasztallal, és ezekben a hetekben nyári táboroztatással segítünk. A híreket követve, a járványhelyzet aktuális problémáira próbálunk azonnali megoldást keresni – mondta Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító tulajdonosa.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor úgy fogalmazott, hogy nemrég még csak álomnak tűnt a mentőautó-projekt, néhány nap múlva viszont már „élesben” is használhatják az autót. – Amikor segítséget kértünk a mentőautó beszerzéséhez, álmunkban nem gondoltuk, hogy érkezik majd egy ilyen nagylelkű támogató, mint a Gattyán Alapítvány. Mindig is hittünk az összefogás erejében. Most is nagyon sokan álltak mellénk, és segítették a projekt megvalósulását, de lássuk be, 31,5 millió forint hatalmas összeg. Ennyi pénzt még támogatók segítségével sem könnyű összegyűjteni. Magam és kollégáim nevében köszönöm mindenkinek, aki támogatott bennünket a célunk megvalósításában – mondta.

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat az idén is megerősített szolgálattal készül a balatoni szezonra. Nyáron a Balatonnál jelentősen nő a mentők esetszáma, ezért a mentőerőket a várható szükségletek szerint kiegészítik és átcsoportosítják. 

A sajtótájékoztatón Bujdosó Mátyás (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet) a közadakozók képviseletében adta át jelképesen azt a Hamilton-T1 intelligens transzport lélegeztetőgépet, melyet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a közadakozásokból összegyűlt 8 millió forintból tudott megvásárolni a mentőautóba.

Neked ajánljuk
18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Sokrétű segítséget nyújt Óbuda Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: kaposvarmost.hu
Vissza
Hírfolyam