2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hajléktalanotthon az Amazon felhőkarcolójában

Az Amazon a Washington állambeli Seattle-ben, konkrétan a saját felhőkarcoló székházában nyitotta meg hajléktalanotthonát, amely 8 emeletet foglal el, és elég a hely arra is, hogy a lakók a járvány alatt is meg tudják tartani a távolságot.

Amikor társadalmi szerepvállalásról (corporate citizenship) esik szó, amely nem egyenlő sem a CSR-ral, sem a társadalmi felelősségvállalással, de végképp nem a fenntarthatósággal, ellenben magában foglalja a filantrópiát (jótékonyságot, adományozást), az önkéntességet, a társadalmi részvételt, akkor mindig valami ilyen komplex (nem egy-egy dolgot kiragadó), valós segítséget nyújtó, azaz lényeges programra kellene gondolni, mint az Amazon mostani húzása.

Az otthon idén márciusban nyitott, de a jelenlegi helyzetben tervezni sem tudták volna a jobb időzítést. A tervek 3 éve születtek, az ingatlanrészt pedig mostanra adták át a Mary’s Place nonprofit szervezetnek üzemeltetésre. A Mary’s Place hajléktalan családoknak nyújt szállást Seattle-ben, ahol a hajléktalanok száma 2014 óta évente 9%-kal emelkedik. Ma 11 otthont üzemeltetnek, beleértve ezt is. A szervezet egyébként is arról ismert, hogy már düledező épületek célját definiálja újra. Így lett ideiglenes hajléktalanotthon bankokból, rendőrkapitányságból és étteremből.

A hely 275 embernek tud éjszakára szállást biztosítani Fotók: Mitch Pittman

A 2017-es tervek már arról szóltak, hogy 275 embernek tud majd a hely éjszakára szállást biztosítani, olyan üzemi konyhával, amely évente 600 000 ételt képes előállítani. Ez így is lett. A szállás a seattle-i üzleti negyed mellett helyezkedik el, amely a város hajléktalan krízisének epicentruma. A közel 5900 m2-es ingatlan – a terveknek megfelelően – 200 vendégnek tud helyet biztosítani, és ezen felül további 75 olyannak, aki vészhelyzetbe került.

Azok, akik kint élnek az utcán, egészségügyi szempontból különösen veszélyeztetettek a járvány idején, hiszen még a kézmosást sem tudják megoldani. Az alapítvány becslése szerint a náluk lakó családok mintegy egyharmadánál van a koronavírussal szemben magas kockázatú családtag. Az otthon higiéniás helyiségeiben nem csak zuhany, de fürdőkád is található. 4 szinten alvóhelyeket alakítottak ki, a családoknak azonban külön szobáik vannak. További 2 szint a súlyos beteg gyermekekkel rendelkező családoknak van fenntartva. Ezeken a szinteken mintegy 30 család kaphat otthont. Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében egy helyi orvosi rendelő is a lakók rendelkezésére áll.

Az Amazon az épületen felül pro bono havi jogi tanácsadást nyújt, valamint 20 laptopot adományozott a családoknak, hogy a járvány ideje alatt a távmunkázókat megsegítse. Ezen felül a közösségi területek eszközeit és azok karbantartását is átvállalja, ahogy a biztonsági szolgálatot az elkövetkező 10 évre, vagy ameddig a Mary’s Place ezekre igényt tart. A nonprofit szervezet felelőssége a működtetés, a program és a személyzet, amely állítólag 2 millió USD/év körüli összeg.

Normál körülmények között természetesen az Amazon munkatársai lehetőséget kapnának az itteni önkéntességre is, így például kódolási oktatásban részt venni vagy gyerekeknek felolvasni, akár önéletrajzok elkészítésében segíteni, vagy épp állásinterjúra felkészíteni. Az eredeti tervekben az önkéntesség még a zöldségpucolást, születésnapok és táncpartik szervezését is magában foglalta, melyek természetesen most, a járvány ideje alatt nem aktuálisak.

A felnőttkorú lakóknak hetente 3 órát kell kisebb munkákat vállalniuk, melyből óránként 1500 pont gyűjthető. Ezek a pontok pedig az adományként érkezett eszközökre, ruhadarabokra vagy élelemre válthatók be, amelyeknek az épületen belüli „bolt” ad helyet.

Az otthon irodahelyisége Fotók: Mitch Pittman

Az pedig a fentiek alapján már szinte egyértelmű, hogy az otthonban legyen irodahelyiség PC-kkel. Van. Sőt, a gyerekeknek az online tanulás támogatása érdekében Wi-Fi-hozzáférés és számítógépek is rendelkezésre állnak. De egyébként a tetőn kerékpározhatnak, és játékra is van lehetőségük.

Arra is figyeltek a kialakításnál, hogy a helyiségek kellően hangszigeteltek legyenek, és ne zavarják egymást a lakók és az Amazon irodai dolgozói. Bár ez a veszély sajnos egy ideig nem fenyeget, hiszen a nagyvállalat október elejéig biztosan távmunkát hirdetett.

Neked ajánljuk
Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek Élelmiszert osztott az Együtt a Családért Egyesület Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: fenntarthatofejloves.net
Vissza
Hírfolyam