2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Civil összefogás: ismert emberek is vért adtak

A véradás egyszerű módja annak, hogy életeket mentsünk. Erre ismert emberek is felhívták Veszprémben a figyelmet. Ugyanis az önkéntesekre a koronavírus járvány miatt is szükség van, de most kevesebben merik nyújtani a karjukat.

– A fertőzésveszély miatt sokan félnek elmenni olyan helyekre, ahol többen tartózkodnak. Ezt korábbi véradásunkon is tapasztaltuk, pedig fertőtlenítéssel, az óvintézkedések betartásával biztonságossá tesszük a körülményeket, és szükség van az önkéntesekre, mert a vér életeket ment. Szükség van arra, hogy jó ügyekért összefogjunk – hangsúlyozta Meleg Tamás, a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektmenedzsere. Elmondta azt is, hogy tavaly tavasszal szerveztek először véradást, ugyanis a civil szervezetek révén nagyobb közösségeket tudnak mozgósítani erre a nemes célra.

Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója és Szücs Noémi (Futsal Club Veszprém) is a karját nyújtotta Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezzel országos akcióhoz csatlakoztak, a Civil Központok hálózatának együttműködésével. Akkor a kezdeményezés keretében Veszprémben 35-en adtak vért, hazánkban összesen több mint hatszázan. Idén tavasszal a második veszprémi civil véradáson kevesebben voltak, mint az első alkalommal, a járvány miatt jelentek meg kevesebben. Most újra meghirdették a véradást, mert a koronavírus járvány második hulláma miatt ismét kiemelten fontossá vált a megfelelő mennyiségű vérkészlet folyamatos biztosítása.

A Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának megbízásából tartotta meg a véradó napot tegnap Veszprémben a Zöld Irodaházban. Elsősorban a civil szervezetek tagjait szólították meg, de természetesen vártak minden segíteni vágyót. Szeretnék felhívni a figyelmet a véradás fontosságára. A rendkívüli helyzetben kezdeményezett ismételt civil összefogáshoz ezért is csatlakoztak neves személyiségek. Jelenlétével járult hozzá az akció sikeréhez Rajki Tamás, a Futsal Club Veszprém ügyvezetője. Megtudtuk tőle, hogy rendszeresen ad vért, legutóbb egy hónapja tette ezt meg. Azoknak, akik tartanak ettől, a személyes tapasztalatait szokta elmondani, azt, hogy hozzáértően végzik a munkájukat a vérellátó szakemberei.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy egy nap 1800 véradó szükséges ahhoz, hogy Magyarországon elegendő biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, a balesetekhez, az egyéb orvosi beavatkozásokhoz. Ehhez szükség van szerinte minél többek társadalmi szerepvállalására, az egészségesek így segíthetik a betegeket. 

Neked ajánljuk
Covid-árvák kaptak ajándékokat Díjazták az egyetemi önkénteseket Egy sokoldalú illóolaj, amely egy háztartásból sem hiányozhat Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam