2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy szükség van vérplazmadonorokra

Egyre több koronavírus-betegen segít a vérplazma-terápia, épp ezért világszerte megnövekedett az igény a donorokra. Magyarországon úgyszintén sikeresen alkalmazzák a kezelést, a szakemberek itthon is várják a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését. 

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott OrthoSera kutatócsoport. Magyarországon már több mint száz embert sikerült meggyógyítani a terápiával, amely a jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás az érintettek kezelésére.

A szakembereknek azért van szükségük folyamatosan újabb donorokra, mivel a fertőzésen átesettek vérplazmájából nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben.

Az OrthoSera vezetője, Lacza Zsombor elmondta, a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így sajnos az első hullám során begyűjtött mennyiség folyamatos felhasználásával megnőtt a szükség az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy emberen tud segíteni.

Hozzátette, kizárólag azoknak a vérplazmája megfelelő, akik nem csupán átestek a betegségen, de a vérükben még magas az ellenanyag szintje.

Akik szeretnének vérplazmaadásra jelentkezni, az Info@orthosera.com címen, illetve a +36 70 363 8768-as telefonszámon tehetik meg.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Sokrétű segítséget nyújt Óbuda Útnak indult a női rendek segélyszállítmánya is Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam