2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítség az egészségügyi dolgozóknak

Az Arctalan hősök elnevezésű kampánnyal azoknak az egészségügyi dolgozóknak nyújtanak mentális segítséget, akik már több hónapja a koronavírus-világjárvány frontvonalában küzdenek.

Az Arctalan hősök kezdeményezésben egyéni krízisintervenciós konzultációkat biztosítanak, amelyeket igyekeznek úgy megszervezni, hogy kritikus helyzetben, online is igénybe tudják venni az egészségügyi dolgozók. Emellett segítő foglalkozásokat is tartanak a kórházakban. Ezt először az Uzsoki Kórház dolgozói vehetik igénybe, de később országosan is szeretnék elérhetővé tenni.

A kampány során a Medspot Alapítvány az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával együtt végez kutatást arról, hogy az egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak, ez hogyan változik, ezáltal a mentális segítségnyújtás hatásait is tudják majd mérni. A legfrissebb külföldi adatok szerint az alvászavar, a depresszió és a poszttraumás stressz szindróma tünetei jellemzőek leginkább az egészségügyi dolgozókra a koronavírus-világjárvány időszakában.

A projektben melléjük állt a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság is, amely úgynevezett Bálint-csoport-foglalkozásokat tart az egészségügyi dolgozóknak. „Ez a csoportos technika nagyon sokat tud segíteni a kiégés elleni harcban” – nyilatkozta a Forbes.hu-nak Bella Viktória, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK dékánja és dr. Spányik András orvos, a Medspot Alapítvány kurátora Fotó: forbes.hu

A 2018-ban alapított Medspot, ha éppen nem tombol világjárvány, azoknak segít, akik valami miatt nem jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz: önkéntes orvosok, pszichológusok és egyéb egészségügyi dolgozók foglalkoznak autizmussal élő, valamint értelmileg akadályozott gyermekek orvosi ellátásával, hajléktalanszállókon vagy mélyszegénységben élők fizikai és mentális betegségeinek diagnosztizálásával, kezelésével is.

Idén egy Covid-19 nevű tanácsadói vonalat indítottak, ahol orvosok válaszoltak a hatvanöt évnél idősebbek kérdéseire. „Sok olyan orvos, pszichiáter és pszichológus is csatlakozott hozzánk, akiknek vagy az életkora, vagy az egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy a járvány elleni védekezésben fizikailag részt vegyenek, viszont nagyon szívesen vállaltak telefonos tanácsadást. Ez mindenkinek jó volt abban a szituációban. Az idősek információhoz jutottak, a szakemberek pedig azt érezték, hogy így is tudnak hasznosan segíteni” – mondja Viktória.

Neked ajánljuk
Covid-árvák kaptak ajándékokat Díjazták az egyetemi önkénteseket Egy sokoldalú illóolaj, amely egy háztartásból sem hiányozhat Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam