2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vírustesztelés mint sajátos örömforrás

Steinbach Luca úgy gondolta, ha már egészségügyi pályára készül, a jelenlegi nehéz helyzetben, egyetemistaként neki is illik részt vállalnia a Covid-járvány elleni küzdelemben. A fiatal lány a teol.hu-nak beszélt a tapasztalatairól, például arról, hogy a vírustesztelésnek is megvan a maga szépsége.

– Egy kicsit már unatkoztam otthon. A hírekből és az orvosként dolgozó tesómtól pedig tudtam, hogy az egészségügy nagyon nehéz helyzetben van a járvány miatt. Szerettem volna segíteni, főleg, hogy én is ilyen pályára készülök – indokolta a tolnai Steinbach Luca, hogy önkéntesnek jelentkezett a Covid-teszteléseken történő munkára.

Luca elsőéves hallgató a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Az egyetemen lehetett jelentkezni önkéntesnek, diáktársaitól előzetesen sok jót hallott a munkáról. (Ráadásul az önkéntesek teljes ellátást, ha igénylik, szállást és még pénzt is kapnak a munkájukért.)

– Sokan „feláldozták” a vizsgaidőszakukat is, hogy önkéntesnek álljanak. Én óvatosabb voltam, de miután a vizsgáim zömét letettem, én is jelentkeztem – magyarázta.

A vírustesztelés során a „szkafander” az önkénteseknek is kötelező Fotó: Steinbach Luca

A tesztelés kapcsán több munkafolyamatba is bevonták. Az első nap a szekszárdi mentőállomáson a telefonos kiértesítésben vett részt: a tesztelésre kiírt Covid-gyanús betegekkel kellett időpontot egyeztetnie.

A mindig mosolygós lány elmondta: más önkéntesek – egyetemisták és a szekszárdi Babits Kulturális Központból érkezettek is – részt vettek a munkában. Luca nagyon szeret beszélgetni az emberekkel, úgy érezte, ez a munka (is) pont neki való volt. A mentőállomás dolgozói pedig rendkívül kedvesek, segítőkészek.

Ennél is jobban tetszett neki, amikor a tesztelésben vett részt. Előzőleg részletesen elmagyarázták neki is, hogy miként kell végezni a mintavételt. (Őt is tesztelték.) A munka Szekszárdon, a Sárvíz utcai telephelyen zajlott, védőöltözetben, amely a teljes testet takaró védőruhából („szkafander”), FFP2-es maszkból, védőszemüvegből vagy arcpajzsból és két-három rétegnyi védőkesztyűből áll. Mindez gyakorlatilag tökéletes védelmet nyújt, de a kétszer négyórás műszak közben csak ebédidőben lehet levenni, aztán új garnitúrába kell öltözni.

Luca nagyon örül annak, hogy kipróbálta az önkénteskedést. Közelről láthatta, hogy az egészségügy ezen területén is milyen áldozatos munka folyik, és milyen remek emberek dolgoznak. Látta természetesen a nehézségeket is, de a pozitív tapasztalatok megerősítették benne, hogy jó pályát választott.

Most – remélhetőleg – utolsó félévi vizsgájára készül, és ha az sikeres lesz, a szorgalmi időszak kezdetéig folytatja az önkénteskedést. Amit csak ajánlani tud a diáktársainak is.

Neked ajánljuk
Különleges figyelmesség a Szent Margit Kórház oltási központjában dolgozóknak A vírusidőszakban már minden második magyar ember vállalt kutyát Tűzifára gyűjt a rászorulóknak a Magyar Református Szeretetszolgálat A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: teol.hu
Vissza
Hírfolyam