2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szolnokról is érkezett önkéntes Szegedre

Az állami gondoskodásban élő gyermekeket támogató szegedi Ágota Alapítvány az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben január 26-án szervezett először véradást, amelyen a szervezet önkéntesei és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai vettek részt – írja a Magyar Kurír.

Fotó: Szent Ágota Sajtószolgálat

– A járványügyi helyzetben különösen fontos cél az ország vérkészletének folyamatos biztosítása, ezért kötelességünknek éreztük, hogy eleget tegyünk a Vérellátó Szolgálat regionális központja kérésének, és mi is segítsünk – mondta Kothencz János, az alapítvány létrehozója, aki elsőként adott vért, mert úgy véli, a példaadásnak másokat motiváló ereje van. 

Fotó: Szent Ágota Sajtószolgálat

A szervezők az alapítvány szegedi, Csongor téri épületében minden feltételt megteremtettek ahhoz, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett vért adhassanak az Ágota-közösség tagjai. Voltak, akik más megyéből érkeztek: Kőszegi Eszter például Szolnokról utazott vonattal Szegedre, hogy részt vegyen a szervezet akciójában. – Régebben rendszeres véradó voltam. Gyermekeim születése után vérszegény lettem egy időre, így sokáig nem adhattam vért. Amióta újra megtehetem, mindig jelentkezem, mert humánus cselekedetnek tartom. Nincs benne semmi kellemetlenség, nem kerül semmibe, és mégis segíteni tudunk vele másokat – mondta véradás közben, mosolyogva.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint fontos, hogy megszokott és ismert intézetek mellett a véradók munka- vagy lakóhelyéhez közel is legyen véradási lehetőség, ezért is nagyon értékes az Ágota Alapítvány kezdeményezése. Jelenleg a biztonságos készlethez országosan napi 1200-1300 véradás szükséges, Csongrád-Csanád megyében napi 100-120. Egy egység levett vérből vörösvérsejt, trombocita és fagyasztott plazmakészítmény lesz, amelyet akár három különböző beteg ellátásához is fel lehet használni.

Kothencz János elmondta azt is, ez volt az első ilyen alkalom, de szándékukban áll rendszeressé tenni, negyedévente megszervezni és kiterjeszteni a véradás lehetőségét a szegedi alapítvány székhelyének környékén élők számára is a jövőben.

Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarkurir.hu
Vissza
Hírfolyam