2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száguldás plazmával

Paripák helyett motorral járnak, és nem ontják, hanem szállítják a vért – ők a magyar Vérlovagok, akiknek mindennapjait az Euronews mutatja be cikkében. 

Az öt önkéntes sofőr augusztus óta hétköznaponként 24 órában várja a riasztásokat, és bárhová eljut, ahol vérre van szükség. Ráadásul gyorsabban, mint a mentősök. Októberben egy két hónapos csecsemő élete múlt a gyors kiszállításon. Nemrég pedig az egyik lovag, Sárvári Zsolt 23 perc alatt ért le a csomaggal Tatabányára az Országos Vérellátó Szolgálat budapesti központjából.

– Tegnap este kétszer voltam Szegeden, de van olyan nap, amikor 1000 kilométert is megteszünk – mesélte az Euronewsnak a Mackó becenéven ismert Sárvári.

A koronavírus-járvány óta csökkent a véradási kedv, így az országos készlet is. Pedig mindig van olyan kórház, ahol sürgősen valamilyen vérkészítményre van szükség. Ekkor a lovagok felkapcsolják a villogót, és akár 200 kilométer per órás sebességgel szelik át az országot. Arról nem is beszélve, hogy a koronavírusos betegeket is leghatékonyabban a vérből kivont plazmával lehet kezelni.

Forrás: Vérlovagok

– Van olyan, hogy SOS kell rohanni vérplazmával, és olyan is, hogy be kell vinnünk a kórházba konkrétan a covidos osztály bejáratáig, és ott kell leadnunk a kezelőorvosnak – emlékezett vissza a civilben vezetéstechnikai tréningeket tartó vérfutár.

Az önkéntes életmentésbe egyre többen szeretnének besegíteni. Van, aki ingyenes csempézést, más ebédet ajánlott fel a száguldó szállítóknak.

A lovagoknak nagy terveik vannak. Az új weboldal után új kollégákat és bázist is szeretnének, valamint már felvették a kapcsolatot más európai motoros csapatokkal is. Az önkéntes vérszállítás például az Egyesült Királyságban már több évtizedes múltra tekint vissza.

Neked ajánljuk
Rászorulókat láttak vendégül Debrecenben Díjazták az egyetemi önkénteseket Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam