2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száguldás plazmával

Paripák helyett motorral járnak, és nem ontják, hanem szállítják a vért – ők a magyar Vérlovagok, akiknek mindennapjait az Euronews mutatja be cikkében. 

Az öt önkéntes sofőr augusztus óta hétköznaponként 24 órában várja a riasztásokat, és bárhová eljut, ahol vérre van szükség. Ráadásul gyorsabban, mint a mentősök. Októberben egy két hónapos csecsemő élete múlt a gyors kiszállításon. Nemrég pedig az egyik lovag, Sárvári Zsolt 23 perc alatt ért le a csomaggal Tatabányára az Országos Vérellátó Szolgálat budapesti központjából.

– Tegnap este kétszer voltam Szegeden, de van olyan nap, amikor 1000 kilométert is megteszünk – mesélte az Euronewsnak a Mackó becenéven ismert Sárvári.

A koronavírus-járvány óta csökkent a véradási kedv, így az országos készlet is. Pedig mindig van olyan kórház, ahol sürgősen valamilyen vérkészítményre van szükség. Ekkor a lovagok felkapcsolják a villogót, és akár 200 kilométer per órás sebességgel szelik át az országot. Arról nem is beszélve, hogy a koronavírusos betegeket is leghatékonyabban a vérből kivont plazmával lehet kezelni.

Forrás: Vérlovagok

– Van olyan, hogy SOS kell rohanni vérplazmával, és olyan is, hogy be kell vinnünk a kórházba konkrétan a covidos osztály bejáratáig, és ott kell leadnunk a kezelőorvosnak – emlékezett vissza a civilben vezetéstechnikai tréningeket tartó vérfutár.

Az önkéntes életmentésbe egyre többen szeretnének besegíteni. Van, aki ingyenes csempézést, más ebédet ajánlott fel a száguldó szállítóknak.

A lovagoknak nagy terveik vannak. Az új weboldal után új kollégákat és bázist is szeretnének, valamint már felvették a kapcsolatot más európai motoros csapatokkal is. Az önkéntes vérszállítás például az Egyesült Királyságban már több évtizedes múltra tekint vissza.

Neked ajánljuk
18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Sokrétű segítséget nyújt Óbuda Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam