2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brit variáns elől nem lehet elbújni

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát kínálják is fel, azt az embereknek el kell fogadniuk – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában nyilatkozva.

Merkely Béla hangsúlyozta, számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust, és „szörnyű vége lett a történetnek”. Az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben, az első oltás után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás és lesz gyakorlatilag közel 100 százalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. 

A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát. Hangsúlyozta, hogy a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna.

A brit variánst csak oltással lehet elkerülni, ugyanis olyan nagy a fertőzőképessége, hogy csak idő kérdése, mikor fertőzi át a teljes populációt. Tehát téved az, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül kialakul a nyájimmunitás.

– húzta alá Merkely Béla. Ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió állampolgárt kell beoltani, de Merkely Béla reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy „nyugodt nyarunk legyen”, és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora védőfelszerelést vesz fel a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A beszélgetést vezető Áder János hangsúlyozta, „nem lehetünk elég hálásak” azért az ember feletti erőfeszítésért, amelyet az egészségügyben dolgozók nyújtottak a járvány alatt. Hozzátette: a lakosság azzal tud a legtöbbet segíteni nekik, ha beadatják az oltást. „Nem bújhatunk el a vírus elől, de az oltással nyerhetünk ellene!” – jelentette ki az államfő, aki a Merkely Béla által elmondottakat így összegezte: „regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni, és utána pedig elfogadni a felkínált oltásokat!”.

Neked ajánljuk
Regőczi Alapítvány: ahol a legnagyobb a szükség, oda megy a legnagyobb segítség Minden gyermeknek segít a Regőczi Alapítvány, az újszülöttektől az egyetemistákig Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam