2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány alatt is dolgoznak a Máltai Szeretetszolgálat idős orvosai

A pécsi máltai szakrendelő személyzetét jellemzően nyugdíjaskorú szakemberek alkotják: tizenöt orvos, tizenegy asszisztens és tizennyolc telefonszolgálatos önkéntes. Sokan közülük közel járnak a nyolcvanadik évükhöz, mégis továbbra is segítenek a hozzájuk érkező rászorulóknak.

2020 tavaszán, a koronavírus első hullámában rövidebb időre bezárták a máltai szakrendelőt is az ott dolgozók védelmében, ám az orvosok akkor is fogadták a betegek hívásait, sőt ők maguk keresték telefonon azokat a pácienseket, akikről tudták, a krónikus betegségeik mellett a magánytól vagy a depressziótól is szenvedhetnek. 

Tavaly júliustól újra fogadták a betegeket, a rendelés pedig a harmadik hullám idejére sem állt le – a teljes lezárás időszakának kivételével –, a mai napig fordulhatnak a páciensek a rendelő nyugdíjaskorú orvosaihoz.  

A sorozatos telefonhívásokból tudtuk, hogy szükség van ránk. Mégpedig azoknak van a legnagyobb szükségük ránk, akik máshova nem tudnak fordulni, időseknek, hajléktalan embereknek... Érdekes, de úgy alakult, hogy pont mi, a legidősebbek maradtunk talpon. Dr. Varga Gyula elmúlt nyolcvan, de végzi a hasi ultrahangot, Fűrész Erzsébet doktornő is nyolcvan közeli, belgyógyászként ő is rendel. Magam is az egyórás rendelési időmben gyakran tíz embert is ellátok, de más napokon is bejövök, és sokat telefonálok. Elmúltam nyolcvan, de nem hagyhatom el a hajót”

– nyilatkozta a Magyar Kurírnak Sík Mária reumatológus, a szakrendelő főorvosa.

Fotó: Majoros Árpád, Parák Eszter/Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Neked ajánljuk
Négyszázötvenen futottak egy jó ügyért A véradás fontosságára hívták fel a figyelmet a banki dolgozók Ismét önkéntesek jelentkezését várja a Vöröskereszt A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: magyarkurir.hu
Vissza
Hírfolyam