2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A katonák is segítenek

Önkéntes tartalékos katonák is segítenek a járvány idején a Vas megyei kórházakban. Merklin Tímea, a vaol.hu újságírója az újfajta szolgálatteljesítés tapasztalatairól kérdezett tartalékosokat. 

Jelenleg logisztikai és betegirányítási feladatokat látnak el a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok; a szerződésükben benne van egy kiegészítő rész, amelyben vállalják, hogy kórházi feladatokra is behívhatók.

Orbán Klaudia a szombathelyi kórházban dolgozik, az úgynevezett infovonalon, ahol a betegek hozzátartozói érdeklődhetnek.

Az infovonal az orvosok és ápolók munkáját segíti, akiknek a jelenlegi helyzetben nincs idejük és energiájuk folyamatosan telefonhívásokat fogadni. Én felveszem az adatokat, a betegekét és a hozzátartozókét, és továbbítom a különböző osztályokra, ahonnan visszahívást és tájékoztatást kaphatnak a kórházban fekvő állapotáról.

Horváth Dorisz a körmendi és a szombathelyi kórházban is dolgozik. – Oltóponton névsor és időpontok alapján irányítom a betegeket, testhőt mérek, sokszor segítek az időseknek a nyilatkozat kitöltésekor. Vigyázok, hogy ne legyen sehol tömörülés, az emberek tartsák be a szükséges távolságot, legyen a maszk az orrukra húzva. Ez megkönnyíti az egészségügyi dolgozók és a kormányhivatal munkatársainak munkáját – mondja.

Horváth Dorisz testhőt mér Fotó: Szendi Péter

– A koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy speciális önkéntes területvédelmi tartalékosként a Magyar Honvédség képzési rendszere révén hamar újra a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak, akik elvesztették a munkájukat – nyilatkozta Babos Sándor őrnagy, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítési és Toborzó Iroda vezetője. – A honvédségnél olyan új készségeket, képességeket sajátíthatnak el, amelyek a polgári életben is alkalmazhatók. Vas megyében eddig három speciális önkéntes területvédelmi tartalékos képzést indítottunk, kellő számú jelentkező esetén június 1-jén el tud indulni a negyedik csoport.

Neked ajánljuk
A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vaol.hu
Vissza
Hírfolyam