2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több önzetlen segítségre van szükség most, mint korábban

A járványhelyzetben sem engedik el a rászorulók kezét a karitatív szervezetek. Hogy erre mekkora szükség van, jól példázza az Ökumenikus Segélyszervezet adata: az elmúlt egy évben kétszer annyi segítségkérés érkezett hozzájuk, mint korábban. 

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a Szabad Földnek beszélt arról, mit tapasztalnak, mennyire rontotta tovább az amúgy is nehéz körülmények között élők életét a koronavírus-járvány.

Az Országos Segélyközpontba az elmúlt 12 hónapban kétszer annyi kérés érkezett, mint előtte. Sokan reméltek élelmiszert, fertőtlenítőszereket, maszkot, a gyógyszerek kiváltásához és az online oktatás otthoni biztosításához támogatást. Számos családnál a munkahely elvesztése okozott komoly anyagi problémát. A bántalmazottakat fogadó Titkos Menedékházunkba korábban havonta egy család igényelte az elhelyezést, most négy-öt

– nyilatkozta Rácsok Balázs, aki az interjúban arra is kitért, hogy számos váratlan helyzettel is szembesültek a pandémia kezdete óta. A budapesti, miskolci, szolnoki és orosházi krízisambulanciákon például a kapcsolati erőszak áldozatainak segítők a korábbi ügyfélfogadási idő helyett a telefonos szolgálatra álltak át: kora reggeltől késő estig figyelték a telefont, hogy a bántalmazottak bármikor, akár csak percekre is felhívhassák őket.

A szervezet egyik betegápolója szó szerint beköltözött egy idősek otthonába, hogy egyéb kontaktjai számát nullára csökkentve így szavatolja a biztonságukat. A munkatársak gyakran túlóráztak, sokszor 24 órás munkarendre tértek át.

A segélyszervezet ismert önkéntesei is sokat segítettek: Wolf Kati például online koncertet adott az intézményekben élőknek, Katus Attila szintén az internet segítségével tornáztatta meg őket, advent idején pedig sok ismert önkéntes kapcsolódott be a rászoruló családokat támogató országos adománygyűjtő kampányba.

Wolf Kati énekesnő és más önkéntesek élelmiszercsomagot állítanak össze rászoruló családoknak Ökumenikus Segélyszervezet országos segélyközpontjában 2020 decemberében Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
Segítőközpont a menekültekért Palackonként egy euróval segít az Angyalgyár Kft. Iskolát és ivókutat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet Etiópiában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam