2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaglástréning indul azoknak, akik a vírus miatt veszítették el szaglásukat

A Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikájának Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik.

A klinikán a fertőzésszámok csökkenésével megkezdte működését a post-Covid Szaglás Ambulancia is. Hiánypótló módon már évek óta kezelnek szagláspanasszal jelentkező pácienseket, a járvány pedig csak megerősítette a szakembereket abban a vélekedésben, hogy nagy szükség van az ilyen ellátásra.

Egyre több beteg jelentkezett azzal, hogy megváltozott a szaglása: nem, vagy tompábban érzi az illatokat. Szintén sokaknál fordult elő, hogy kellemetlen, bűzös szagokat kezdett érezni – mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart

– idézi a semmelweis.hu dr. Tamás Lászlót, a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatóját.

Az első lépés post-Covid és egyéb eredetű szaglásvesztés esetén is a részletes fül-orr-gégészeti vizsgálat. Az is előfordulhat, hogy allergia miatt változik a szaglás, így szükség lehet ennek differenciáldiagnosztikájára is. Amennyiben nem találnak aktuális fül-orr-gégészeti kezelést igénylő elváltozást, szaglástesztet végeznek. A Szaglás Ambulancián alkalmazott komplex mérőeszköz segítségével szaglásküszöböt, szagmegkülönböztetést és szagfelismerést is vizsgálnak. A körülbelül 45 perces vizsgálat után minden beteg egy ún. TDI-pontszámot kap, amely alapján besorolják, hogy normál szaglású, csökkent szaglású vagy szaglását vesztett-e. Utóbbi két esetben szaglástréninget javasolnak a betegnek. 

A Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán működő Szaglás Ambulancia egyelőre heti háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön fogad betegeket, de szükség esetén a rendelési időt bővíteni fogják. A páciensek fül-orr-gégészeti szakrendelésről vagy háziorvosi beutalóval érkezhetnek, emellett az egyetem post-Covid-ambulanciái is küldhetnek ide betegeket.

Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem
Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: semmelweis.hu
Vissza
Hírfolyam