2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer egyetemista segített a koronavírus elleni védekezésben

Ösztöndíjat, fizetést és vizsgakedvezményt is kaptak azok az egyetemisták, akik az elmúlt időszakban kivették a részüket a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. PCR-teszteket végeztek, Covid-betegeket láttak el, adminisztráltak – segítettek, amiben csak tudtak. 

Az orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatókat 2020 őszétől vonták be a vírus elleni küzdelembe: segítették a szűréseket, betegellátási feladatokat végeztek, sőt az Országos Mentőszolgálatnál is dolgoztak.

A közvetlen egészségügyi ellátásba elsősorban felsőbb éves orvos-, fogorvos- és ápolóhallgatókat vontak be, az alsóbb évfolyamon tanulók, illetve az egészségtudományi és a gyógyszerészhallgatók inkább tesztelési és egyéb feladatokat kaptak. 

A járvány harmadik hullámában már a Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói is kivették a részüket a segítségnyújtásból, főként adminisztratív munkakörökben.

  • A Semmelweis Egyetem számos tanulmányi kedvezménnyel segíti a vírus elleni küzdelemben részt vállaló diákokat, a többi között a vizsgaidőszak meghosszabbításával, illetve a szakdolgozat leadási határidejének módosításával.
  • A Debreceni Egyetemen, ahol csaknem 1350 hallgató önkénteskedett, ebben a félévben a szakmai gyakorlat részeként fogadja el az önkéntes tevékenységet. 
  • A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül majdnem 820-an vállaltak rendszeres önkéntes munkát a koronavírus-járvány harmadik hulláma idején.
  • A Pécsi Tudományegyetem 450 hallgatója vett részt a járványügyi védekezésben az oltóhelyeken, a PCR-tesztelésnél, az eredmények laboratóriumi feldolgozásánál vagy épp az intenzív ellátásban.
Koronavírusteszthez készül elő a Semmelweis Egyetem hallgatója Fotó: MTI/Komka Péter
Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam