2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazon úsznak az egészségügyi dolgozókért

Ferencvárosban idén a Swimathont rendhagyó módon, szárazon rendezik meg: hétköznapi emberek, úgynevezett „nagykövetek” úszás helyett futnak, sétálnak vagy bicikliznek az általuk képviselt jó ügyekért. Ezek egyike például mentális segítségnyújtás az egészségügyi dolgozóknak.

Az angliai ötlet alapján Ferencvárosban 2016 óta megrendezett Swimathon sikeres projekt: legutóbb 2019-ben száznegyven úszó vett rajta részt a Kőér utcai uszodában, akik több mint 17,5 millió forint adományt gyűjtöttek hét különböző projektre.

Úszás helyett futás

A négyhetes kampány Covid-mentes időszakban úgy zajlik, hogy az esemény„nagykövetei” elhatározzák, mennyi idő alatt mekkora távot teljesítenek. A közönség az interneten pénzadománnyal támogathatja őket, a summát mindig az adott projekt kapja (egy kilencszázalékos szervezési költség levonása után). Idén maradt a B terv:

a szervezők arra kérték a nagyköveteket, szárazon vállaljanak kihívásokat, azaz válasszanak maguknak valamilyen mozgásformát – futást, gyaloglást, sétát, rollerezést, biciklizést vagy bármilyen más sportot –, így gyűjtve adományokat.

(A reménybeli szponzorok egy egyszerű bankkártyás fizetéssel utalhatják át tétjeiket a swimathon.hu oldalon.)

Itt mindenki nyer Fotó: Babina István

A nagykövetek feladata korántsem egyszerű, hiszen a legkisebb táv is tízezer méter, míg a legnagyobb ötvenezer. Idén, mivel nem medencében rendezték meg a játékot, a résztvevők számát sem kellett korlátozni. A nagykövetek száma ezért már kétszáz fölött jár, a beérkező adományok összegéből pedig kitűnik, hogy a pandémiás helyzetben is működik a társadalmi szolidaritás (jelenleg 10 millió forint felett jár a számláló). Éppen ezért,

noha a játék zárultával a szervezők érmekkel jutalmazzák a versenyzőket, a lényeg az összetartozás.

Idén kilenc projektnek lehet adományozni, vannak köztük fiatalokhoz köthető projektek, a 10 millió Fa közösség kilencedik kerületi csoportja, a reSTART színházi fesztivál, a Démétér Ház kertjének megújítása. Az Arctalan hősök nevű program pedig azoknak az egészségügyben dolgozóknak nyújt támogatást, akik már több mint egy éve segítik a koronavírusban szenvedőket, és akik a gyógyítás során nemcsak fizikailag, de mentálisan is elfáradtak.

Neked ajánljuk
Használt mobilokkal segíthetünk Használt mobilokkal segíthetünk A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam