2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méltó helyre kerülnek a Margitszigeti Kavicsok

Augusztus végén önkéntesek segítségével megindult a koronavírus-járvány áldozataira emlékező Margitszigeti Kavicsok áthelyezése: az emlékkavicsok a margitszigeti futópálya pesti oldala mellől a rózsakerti belső sétány külső ívéhez kerülnek.

A londoni szívek és a prágai keresztek mintájára Budapesten is született emlékhelye a koronavírus-járvány áldozatainak: 2021 nagycsütörtöke óta több mint harmincezer emlékkavicsot helyeztek el a futókör mentén, mindegyiken egy sorszám és az elhunyt életkora jelöli a koronavírus egy-egy áldozatát.

A Visi Piroska ötletéből megvalósult csendes és megrendítő kezdeményezés a Margit híd lehajtójától indult útjára, a harmadik hullám idején érte el az Árpád híd lábát.

Fotó: Facebook/Margitszigeti Kavicsok

A Margitsziget látogatói sokáig nagyon ügyeltek a folyamatosan alakuló emlékműre, idővel azonban a tömeg és az időjárás kikezdte a sérülékeny rendszert. Több kavics elveszett, vagy elkopott róla az írás, miközben megszületett az igény is arra, hogy az emlékhely véglegessé váljon. A szervezők ezért döntöttek úgy, hogy átköltöztetik a kavicsokat, és pótolják az elveszett darabokat is.

Augusztus végén meg is indult a kavicsok átköltöztetése a margitszigeti virágoskert kavicsos szegélyére, ahol az egynyári és évelő virágdísz keretezheti a harmincezernél több áldozat emlékköveit.

Tízezer kavics átköltöztetése azonban még hátravan: a szervezők szeptember 18–19-én szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen segítene az emlékkövek áthelyezésében. Az eseményről ide kattintva bővebb információ érhető el. 

Az önkéntesek a legnagyobb körültekintéssel helyezték új, méltó helyükre az emlékköveket Fotó: Facebook/Margitszigeti Kavicsok
Neked ajánljuk
Pécsen is tanszereket gyűjtenek Félmillió forintot adományozott a Covid-árváknak Varga Judit Pelé jótékonysági aukciót szervez a koronavírus brazil károsultjaiért Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: pestihirlap.hu
Vissza
Hírfolyam