2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méltó helyre kerülnek a Margitszigeti Kavicsok

Augusztus végén önkéntesek segítségével megindult a koronavírus-járvány áldozataira emlékező Margitszigeti Kavicsok áthelyezése: az emlékkavicsok a margitszigeti futópálya pesti oldala mellől a rózsakerti belső sétány külső ívéhez kerülnek.

A londoni szívek és a prágai keresztek mintájára Budapesten is született emlékhelye a koronavírus-járvány áldozatainak: 2021 nagycsütörtöke óta több mint harmincezer emlékkavicsot helyeztek el a futókör mentén, mindegyiken egy sorszám és az elhunyt életkora jelöli a koronavírus egy-egy áldozatát.

A Visi Piroska ötletéből megvalósult csendes és megrendítő kezdeményezés a Margit híd lehajtójától indult útjára, a harmadik hullám idején érte el az Árpád híd lábát.

Fotó: Facebook/Margitszigeti Kavicsok

A Margitsziget látogatói sokáig nagyon ügyeltek a folyamatosan alakuló emlékműre, idővel azonban a tömeg és az időjárás kikezdte a sérülékeny rendszert. Több kavics elveszett, vagy elkopott róla az írás, miközben megszületett az igény is arra, hogy az emlékhely véglegessé váljon. A szervezők ezért döntöttek úgy, hogy átköltöztetik a kavicsokat, és pótolják az elveszett darabokat is.

Augusztus végén meg is indult a kavicsok átköltöztetése a margitszigeti virágoskert kavicsos szegélyére, ahol az egynyári és évelő virágdísz keretezheti a harmincezernél több áldozat emlékköveit.

Tízezer kavics átköltöztetése azonban még hátravan: a szervezők szeptember 18–19-én szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen segítene az emlékkövek áthelyezésében. Az eseményről ide kattintva bővebb információ érhető el. 

Az önkéntesek a legnagyobb körültekintéssel helyezték új, méltó helyükre az emlékköveket Fotó: Facebook/Margitszigeti Kavicsok
Neked ajánljuk
Különleges könyv is szerepel a Jónak lenni jó! kampány felajánlásai között Nagy Tímea vb-aranya is segíti az adománygyűjtést 2500 liter MOL Hygit kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: pestihirlap.hu
Vissza
Hírfolyam