2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Díjazták az egyetemi önkénteseket

A győri kórház vezetése a Petz Aladár Kórházért díjjal ismerte el a Széchenyi István Egyetem önkénteseinek a járványidőszak során tanúsított erőfeszítéseit a Semmelweis-napon, hiszen nekik is nagyban köszönhető, hogy Győr-Moson-Sopron megyében sikerült megbirkózni a pandémiával – írja az uni.sze.hu.

A járvány alatt eleinte csak egészségügyi képzésben részt vevő hallgatókat hívtak segíteni, majd megnyitották a lehetőséget az önkéntesek előtt. Az ő munkájukat az egyetem részéről Máté Eszter, az Egyetemi Szolgáltató Központ vezetője koordinálta.

„Tavaly novemberben kezdődött az egészségügyis hallgatók kötelező berendelése. Ők elsősorban szűrésekben vettek részt, azaz iskolákba, szociális intézményekbe jártak tesztelni. A nagy változás januárban történt, amikor a Széchenyi István Egyetem átvette az Országos Mentőszolgálat önkénteseinek Győr-Moson-Sopron megyei szervezését” – mondta.

A hallgatók három fronton is helytálltak: a kórházakban, a mentőszolgálatnál és az oltópontokon. „A legnehezebb időszakban az ellátás zavartalan biztosítása volt a fő feladat, így a kórház egészségügyis hallgatókkal töltötte fel a hiányzó kapacitásokat. Ők a Covid-osztályokon és a járóbeteg-ellátásban is segítettek. A mentőszolgálathoz minden héten küldtünk hallgatókat, akik a mobil tesztelésben vettek részt, áprilistól pedig elindult az oltóponti önkéntesség is” – fogalmazott.

Söller Klaudia és Máté Eszter a díjjal Fotó: Májer Csaba József

Az Egyetemi Szolgáltató Központ ugyan vállalta az önkéntesek koordinálását, de a toborzás nagy része az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatra (EHÖK) hárult. „Minden létező fórumon hirdettük a lehetőséget” – mondta Söller Klaudia, az EHÖK alelnöke.

A számok magukért beszélnek: a mentőszolgálathoz egy-két nap alatt 150, az oltópontokra 250 önkéntes regisztrált. A mobil tesztelés során eddig az önkéntes csapatok több mint 100 ezer kilométert tettek meg, ami körülbelül 10 ezer mintavételt jelent. Az egészségügyis hallgatók igénybevételére jellemző, hogy a legintenzívebb szakaszban négy hétig, heti hat napban folyamatosan dolgoztak.

Önkénteseket továbbra is várnak a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház oltópontjaira. A feladatok sokrétűek, többnyire adminisztratív jellegűek. Részletek és jelentkezés ezen az űrlapon.

Neked ajánljuk
Elindult az Ukrán Egészségvonal Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: uni.sze.hu
Vissza
Hírfolyam