2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Filmkölcsönzéssel támogathatjuk az ukrán filmeseket március végéig

Március 31-ig hat ukrán dokumentumfilmet tett online kölcsönözhetővé a Verzio Film Festival, amelyek segítenek megérteni a kortárs Ukrajnát, valamint az ukrán–orosz kapcsolat viszontagságait. A tíznapos kölcsönzés alatt befolyt összeggel az Ukrajnában maradt dokumentumfilmeseket támogatják.

A kölcsönzésből befolyt teljes összeget a Docudays UA-nak, Ukrajna legnagyobb dokumentumfilm-fesztiváljának utalják, valamint a filmekért fizetett jogdíjakkal is az Ukrajnában maradt rendezőket támogatják.

A filmekről röviden:

  • A 8-as akna (2010) egy túlélési recept a posztindusztriális Ukrajnában. Sznyizsnyében járunk, ahol a város elkeseredett lakói évek óta illegálisan bányásszák a szenet, mindenki a túlélésért ás. 
  • Az Ukrán seriffekben egy távoli ukrán faluba érkezünk, ahol nincs rendőrség, így két férfira bízzák a község biztonságát. 
  • A 17. Verzió különdíjasa és a 2020-as Sundance Filmfesztivál legjobb rendezéséért díjazott A Föld oly kék, mint egy narancs az ukrajnai Donyec-medencébe repít minket, ahol egy anya és négy gyereke filmforgatásba fog, hogy a háború mindennapi valóságáról a képzeletük segítségével tereljék el a figyelmüket.
  • Az Euromaidan. Nyers vágás című filmben fiatal ukrán filmesek mindenáron szerették volna ország-világ elé tárni, milyennek látták ők a 2013–2014-es eseményeket. A dokumentálás vágya a forradalmárok közé vitte őket, és így egyedülálló bepillantást tudnak nyújtani az ország jövőjéért folytatott tiltakozásokba.
  • A 18. Verzión bemutatott Örökké esni fog lenyűgöző képi világa a háború és béke körforgását mutatja be egy a szíriai háború elől Ukrajnába menekült család révén. 
  • A Semmi sem mutatja egy nőről szól, aki miután visszatér a háborúból, ahol őrnagyként szolgált, pszichológushoz jár Kijevben, küzdve a poszttraumatikus stressz szindrómával.

A jegyár filmenként 1000 Ft. A hat filmet egyszerre is ki lehet kölcsönözni, ez esetben a nézők 4 árkategóriából választhatnak, eldöntve, hogy mekkora összeggel szeretnének támogatást nyújtani. A kölcsönzési időszak 30 nap.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay/Pexels
Neked ajánljuk
Programsorozatot indít a Magyar Zene Háza a menekülteknek Vetőmagadomány kárpátaljai családoknak Ecsettel a menekültekért Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: verzio.org
Vissza
Hírfolyam