2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Siófokon is menedékre leltek a háború elől menekülők

Magánszálláshelyek, apartmanházak és szállodák is felajánlották szobáikat az Ukrajnából menekülők elszállásolására Siófokon. Több mint 50 menekültnek adtak eddig szállást: volt, aki csak néhány éjszakát töltött a balatoni városban, és olyanok is akadtak, akik hosszabb időre leltek menedékre.  

Biztonságban érzik nálunk magukat, itt nyugalom van, a gyerekeknek is megfelelő a környezet

– idézi a balaton.hu Nagy Dominiket, a Szent Bernadett Családi Apartmanház vezetőjét. A családok védőszentjéről elnevezett apartmanházat a ciszterci rend szervezete, a Familiare Társadalomszervező Központ üzemelteti, és a szezonon kívüli időszakban hátrányos helyzetűek nyaraltatásával is foglalkoznak. A siófoki ciszterci apartmanházban főként Odesszából, Kijevből és Kijev környékéről érkezett családok szálltak meg.

Az ukrajnai háború kitörése után először a siófoki önkormányzat szervezett gyűjtést, amit a családsegítő központ és a könyvtár folytatott. A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtéséhez csatlakozott gyűjtőpontként a siófoki BRTK Könyvtár is, ahol folyamatosan várják a tartós élelmiszereket, tisztálkodószereket, cipőket, ágyneműket és játékokat. A család- és gyermekjóléti központ ingyenes pszichológusi szolgáltatást biztosít a háborús körülmények közül érkezett felnőtteknek és gyerekeknek. Négy siófoki és egy vidéki zenekar pedig jótékonysági koncertet adott a menekültek javára a szintén befogadópontként működő CE Napfény Hotelben. 

Az orosz–ukrán háború elől Ukrajnából menekülő kislány a beregsurányi általános iskola tornatermében kialakított segítségponton Fotó: MTI/Balázs Attila
Neked ajánljuk
Örökbe fogadható Békebabák a B32-ben Május 31-ig hosszabbította meg az ingyenes utazási lehetőséget a BKK a menekültek számára Önkéntes munkával segít a Szegedi Egyetem Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: balaton.hu
Vissza
Hírfolyam