2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

370 tonna adomány a Református Szeretetszolgálattól

Borzasztó nehéz körülmények közt működik az ungvári kórház, ahová nemrég 3,2 millió forintért vitt alapvető gyógyszereket a Református Szeretetszolgálat, amely már már 370 tonna adományt osztott szét – írja az infostart.hu.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 3,2 millió forint értékű gyógyszeradományt vittek az Ungvári Klinikai Kórházba, ahol akár életmentő műtéteket is végrehajthatnak a közeljövőben. Az intézményben nagy számban látnak el menekült felnőtteket és gyermekeket, és az alapvető gyógyszerek is hiánycikké váltak.

Az orosz–ukrán háború elől Donyeck és Luhanszk megyéből elmenekült emberek egy ungvári gimnázium tornatermében kialakított menekültszálláson 2022. március 11-én Fotó: MTI/Nemes János

Hozzátette, hogy már másodszor jártak Kárpátalján gyógyszerekkel a háború kitörése óta. Először Munkácson egy gyermekkórházat támogattak így, most pedig az ungvári központi kórházat. Mint fogalmazott, Ungvár nagyjából százezer lakosú település, ahová ötvenezer menekült érkezett, azaz minden második városlakóra jut most egy menekült.

„Ez óriási leterheltséget jelent a város infrastruktúrájára nézve, és mindenféle szempontból nagyon megterhelő az ott élő lakosság számára is” – tette hozzá. A szeretetszolgálat küldöttségét nagy szeretettel fogadták a kórházban, Ivan Kurah, az egészségügyi intézmény igazgató főorvosa azt mondta, ha Magyarország, illetve a szomszédos országok nem segítenének, akkor nagyon nagy bajban lennének.

„Nagyon nehéz körülmények közt működtetik a kórházat, eleve a lakosság és az ötvenezer menekült óriási leterheltséget jelent, ráadásul naponta két-háromszor megszólalnak a szirénák, és azokat a betegeket, akiket mozdítani tudnak, az óvóhelyekre viszik. Borzasztó nehéz körülmények közt működik a kórház még az alapvető gyógyszerek hiánya nélkül is” – mondta Juhász Márton.

Magyarországon kilenc helyszínen van jelen a Magyar Református Szeretetszolgálat, eddig mintegy 370 tonna adományt osztottak ki, ennek a kétharmadát Kárpátalján.

Neked ajánljuk
Programsorozatot indít a Magyar Zene Háza a menekülteknek Vetőmagadomány kárpátaljai családoknak Ecsettel a menekültekért Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam