2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vetőmag az ukrán gazdáknak

Húszmillió forint értékű kukorica- és napraforgó-vetőmagot, valamint burgonya-vetőgumót adományoz az Agrárminisztérium a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai gazdáknak – írja az agroforum.hu.

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz–ukrán konfliktus kihívás elé állítja az agráriumot: Kárpátalján sok gazda, ha meg is szeretné művelni a szántóterületeit, azok bevetésére vagy beültetésére nincs lehetősége, a háború okozta kereskedelmi nehézségek közepette ugyanis helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni. 

A fegyveres konfliktus kirobbanása óta az Agrárminisztérium és magyar gazdaszervezetek több módon is segítették a bajba jutott határon túli termelőket.

A kárpátaljai gazdák ezután is számíthatnak az anyaországra, illetve Magyarország támogatására

– tette hozzá Nagy István.

Ahhoz, hogy teremjenek, a vetőmagoknak mielőbb a földbe kell kerülniük (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium a mezőgazdasági évkezdést segítendő tízezer kilogramm kukorica-vetőmagot, ötszáz kilogramm napraforgó-vetőmagot és háromezer kilogramm burgonya-vetőgumót juttat el térítésmentesen olyan kárpátaljai gazdálkodóknak, akik a háborús helyzet okozta ellátási nehézségek miatt nem jutottak elegendő vetőmaghoz. A magok néhány napon belül eljutnak Kárpátaljára, hiszen a kukoricának, a napraforgónak és a burgonyának is gyorsan a talajba kell kerülnie ahhoz, hogy biztosan termést hozzon.

Neked ajánljuk
Vetőmagadomány kárpátaljai családoknak Segítőközpont a menekültekért Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam