2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Az ön keresése a műanyag szóra
Képzőművészet 

A kényszertől a küldetéstudatig

Mit tehet egy képzőművészeti ambícióktól fűtött afrikai gyerek, ha esélye sincs hozzájutni a megfelelő alapanyagokhoz? Aki 30 éve a szemétben guberáló kis kezeket figyelte, minden bizonnyal nem sejthette, hogy különleges művészi kifejezésforma születésének szemtanúja lehet.

Hulladék 

Eldőlt: búcsút vehetünk az egyszer használatos műanyagoktól

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan.

Hulladék 

A MOL-csoport felvásárolja a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora-csoportot

A MOL-csoport adásvételi szerződést írt alá a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora-csoporttal. A német vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból előállított kompaunddal, azaz adott célra összeállított alapanyag-keverékkel.

Konyha 

Egészségesebb tengeri ételeket!

Blokklánc-technológiával sokkal könnyebben végigkövethető például egy kagyló útja a halászat helyszínétől a fogyasztó asztaláig. Az egyre szennyezettebb vizek miatt nagy szükség van az új megoldásokra ahhoz, hogy a vásárló megtudja, mit fog megenni.

Hulladék 

Az egyszer használatos műanyagokkal kétszeresen szennyezünk

Egy új jelentés eredményei alapján a plasztik mértéktelen használata nem csak a természetkárosító szemét miatt jelent problémát: az egyszer használatos műanyagok világszintű burjánzása felgyorsítja a klímaváltozást, ezért a szakértők azonnali cselekvést sürgetnek.

Hulladék 

A fejlődő országokban égő műanyag füstje többek szemét is csíphetné...

Egy új jelentés eredményei alapján globálisan évi 70 millió tonna műanyag végzi a természetben vagy éppen egészségre káros nyitott szemétégetőkben.

Hulladék 

A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter

„A műanyag szívószálak betiltása nem elég, Németországnak nem szabad várnia Európára, hanem azonnal be kell tiltania az egyszer használatos műanyag zacskókat” – jelentette ki Gerd Müller.

Hulladék 

Egyetlen szívószál is bírságot érhet Caprin

Egyre több népszerű utazási célpont választja a fenntartható turizmust. Caprin a határozott eszközöktől sem riadnak vissza: jókora pénzbüntetésre számíthat, aki egyszer használatos műanyag terméket visz be a szigetre.

Hulladék 

Öt hónap alatt az ötödik

Egy újabb, műanyag miatt elpusztult bálnát mosott partra a tenger Olaszországban.

Gyerekszoba 

Amikor a dobozból lesz az ajándék

A gyerekek képzelőtehetségét és kreativitását semmi sem mozgatja meg úgy, mint amikor egy látszólag unalmas és haszontalan tárgyat – mint például egy kiürült kartondoboz – élettel és mesével tölthetnek meg. A játékos újrahasznosításhoz mesteri eszközöket kínál a Makedo.

Gazdaság 

Az IKEA komolyan veszi a körkörös gazdaságot

A svéd bútoráruházlánc termékei 2030-tól kizárólag megújuló és újrahasznosított alapanyagokból készülnek majd.

Hulladék 

414 millió műanyagszemét árasztotta el az Indiai-óceán egy szigetcsoportját

Az Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra található szigetcsoport 26 kisebb, patkó alakban elhelyezkedő földdarabból áll. Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, amelyeket eddig Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomaként emlegettek.

Hulladék 

Nagyon mélyre süllyedtünk, ami a szemetelést illeti

Csokipapírt és műanyag zacskót látott egy búvár a 11 kilométer mély Mariana-árok alján.

Oktatás 

Környezetvédelem témában indít edukációs kampányt a Lidl

A környezettudatosság növelése érdekében „Természetesen Szeretem!” címmel indít kampányt a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai közreműködésével a Lidl Magyarország.

Házi mozi 

Trash Reality III. – „Egy év alatt elértük, hogy havonta csak 1-2 maréknyi szemetünk van”

Mi, magyarok évente 3,6 millió tonna hulladékot termelünk, amelynek a nagy része végül a szemétlerakón landol. A kidobott anyagok között sok a műanyag, hiszen ebből készül a legtöbb eldobható termék: zacskó, pohár, szívószál, vizespalack. A 24.hu videós sorozata, a Trash Reality befejező részében a készítők környezettudatos lehetőségek után kutattak.

Hulladék 

A szeméthegyek is szülhetnek diplomáciai konfliktusokat

A Fülöp-szigetek azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját csütörtökön egy szemétügy miatt: Kanada nem szállította el határidőre hulladékát, amelyet pár éve a Fülöp-szigetekre vitt – közölte a Fülöp-szigetek külügyminisztere.

Hulladék 

A fejlett világ talán végre felhagy a „szemétkedéssel”

Egy új egyezmény értelmében az exportáló országoknak hozzájárulást kell kérniük azoktól az államoktól, ahova szennyezett, nehezen vagy egyáltalán nem feldolgozható műanyaghulladékukat szállítják.

Gazdaság 

Összefogtak a világmárkák a műanyag ellen

Az összefogás célja, hogy ipari méretekben tegyenek elérhetővé magas minőségű újrahasznosított műanyagot, ezzel támogatva a körforgásos gazdaságot.

Hulladék 

A rosszul kezelt hulladék ölni tud

A legfrissebb jelentések szerint a rosszul kezelt hulladék miatt több százezer, de akár egymillió ember is meghalhat évente a fejlődő világban, pedig a baj könnyen megelőzhető lehetne.

Gazdaság 

Méltányosan gyártott... műanyag?!

A tudatos vásárlók már magabiztosan mozognak a fair trade csokoládék, kávék vagy éppen textilek világában, de az, hogy a csomagolás – sőt, a műanyag csomagolás – is lehet méltányosan előállított, szinte hihetetlen, de nagyon biztató, új keletű fejlemény.