2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Az ön keresése a műanyag szóra
Programajánló 

Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál

Csaknem száz rendezvénnyel várja a családokat Pécsen a Zsolnay Örökségkezelő ingyenes nyárbúcsúztató fesztiválja, amelyet augusztus 23. és 25. között tartanak immár nyolcadik alkalommal a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Gazdaság 

Zöld fordulat a műanyag palackoknál – felbukkant egy markáns tiltakozó réteg

Nem mindenkinek jön be a PET-palackok tervezett visszaváltása a szlovákoknál, ahol – több más európai országhoz hasonlóan – így kívánják elérni az uniós újrahasznosítási előírás szintjét. A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint a betétdíjak bevezetése költségnövekedést eredményez, ami hatással lehet az árakra, és a vásárlók gondjai is növekednek majd.

Klímavédelem 

Grafikonok, melyek azt mutatják, hogy magasról teszünk a klímaváltozásra

Az elmúlt két-három év a felszínen arról szólt, hogy az emberiség, vagy legalábbis annak az interneten is látható része kezdett kijózanodni a hosszú évtizedeken át tartó fogyasztói mámorból, és ahogy már saját bőrén is tapasztalni kezdte a klímaváltozás hatásait, hirtelen központi kérdéssé vált a környezetvédelem.

Víz 

Marketinglufi volna a palackozott ásványvíz?

Gondolta volna, hogy hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz? Ráadásul a palackozott vizekkel ellentétben a fogyasztásával nem termelünk feleslegesen műanyaghulladékot.  Ennek ellenére a palackozott ásványvíz úgy fogy, mint a cukor. Vajon miért? 

Házi praktikák 

Csökkentsük az ökolábnyomunkat a fürdőszobában

Rengeteg apró lépést tehetünk, hogy csökkentsük ökolábnyomunkat, és a legegyszerűbb, ha otthon kezdjük, például a fürdőszobában. Fontos, hogy a szépségrutinunk a bolygónak is kedvezzen. Következnek a legjobb zöld tippek a maximális szépségért és a minimális károkért.

Víz 

Csak a csapvíz – rengeteg vendéglátóhely csatlakozott a DRV Zrt. kezdeményezéséhez

Csak a csapvíz! – ezzel a szlogennel indított szemléletformáló kampányt a DRV Zrt. A kezdeményezésnek köszönhetően több vendéglátóhelyen is a DRV Zrt. által biztosított emblémázott pohárból díjmentesen szolgálnak fel kiváló minőségű csapvizet a vendégek számára.

Hulladék 

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a pillepalackhajó-versenyen

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET Kupa idei résztvevői. Közlésük szerint a csaknem 80 folyami kilométeres távon 16 hajó és 320 fős legénység bevonásával, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében valósult meg a 7. Tiszai PET Kupa. 

Hulladék 

Szemét és fekália veszélyezteti az Adriai-tengert

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is le kellett zárni a fürdőzők elől az Adriai-tenger egyes partszakaszait fekáliaszennyezés miatt. A helyzet a hajók számának növekedésével egyre csak rosszabb – idézi a Magyar Hang az Index.hr cikkét.

Tudatos vásárlás 

A hazai élelmiszerboltok a környezetszennyezés ellen

A műanyagmentes július után jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy az egyéni akciókon túl mit tesznek a műanyagszennyezés és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében azok az üzletek, ahonnan az otthon halmozott műanyag szatyrok is származnak. A qubit a hazai élelmiszerláncoknál járt utána a kérdésnek.

Hulladék 

A műanyag benne van az esőben, a hóban, az óceánokban és az emberi szervezetben is

A műanyag volt a legutolsó dolog, amire Gregory Weatherbee gondolt, amikor mikroszkóp alatt elemezte a coloradói Sziklás-hegységben gyűjtött esővízmintákat. A kutató leginkább talajrészecskékre és ásványokra számított, ehelyett sokszínű, mikroszkopikus műanyag szálakat, szemcséket és szilánkokat talált.

Dizájntrendek 

Egy fiatal magyar lány szó szerint szemétből készít trendi dizájnertáskákat

A reneszánszukat élő kézművesek egy letűnt kor zálogai. A tömeggyártás megjelenése marginalizálta az ügyes kezű iparosokat a piacon, de az egyedi, kétkezi munkával készült és a környezettudatosságot szem előtt tartó termékeknek továbbra is fontos szerepük van a társadalomban. A téma kapcsán a HelloVidék a Cifra Szoba alapítójával, Kálmán Kamillával beszélgetett. Steiner Petra írásának kivonata.

Hulladék 

Belgrádban is betiltanák a műanyag zacskókat

Belgrád polgármester-helyettese bejelentette, hogy a városi képviselő-testület elé kerül az a javaslat, hogy a város 2020. január 1-jétől megtiltsa a műanyag zacskók árusítását, írja a Magyar Szó. A testület a hónap végén dönt a javaslatról, a kereskedők nejlon helyett papírszatyrot kínálhatnak.

Tudatos vásárlás 

Kimegyünk a divatból?!

A fenntartható ruhadarabra azt mondják, hogy  bioszálból készül, de a Föld megóvása érdekében nem sokat jelent, hiszen a nagy mennyiségű gyártása ugyanúgy károsanyag-kibocsátó, mint a poliészter szálból készülteké. Az öltözködés pszichológiájáról az ng.hu szerzője Bálint Amarilla klinikai szakpszichológussal beszélgetett.

Dizájntrendek 

Elindult hódító útjára a kávézaccból és PET-palackból készült cipő

Jesse Khan Tran és Son Chu vietnámi vállalkozók saját fejlesztésük nyomán műanyag palackokból és kávézaccból készítettek cipőket Finnországban. A fiatalok által alapított Rens márka nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy kávézaccból és szemétté vált üres PET-palackokból készít cipőt, ezzel is csökkentve a világot megfojtó szemét mennyiségét. (Fotó: Rensoriginal)

sokszinuvidek.24.hu
Konyha 

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola

A londoni Goldsmith College a klímaváltozás elleni harc jegyében szánta rá magát arra a lépésre, hogy kitiltsa a marhahúst a főiskola campusáról, és a műanyag palackok ellen is harcot indítanak – elsőként a brit felsőoktatási intézmények sorában.

Hulladék 

Ausztrália többé nem exportálja a szemetét

Az óceánokat szennyező műanyagokkal kapcsolatos globális aggodalmak és az ázsiai országok egyre hangosabb tiltakozása miatt az ausztrál kormány úgy döntött, hogy befejezi az újrahasznosítható szemét exportját, és minden olyan megoldást elutasítanak, aminek az lehet a vége, hogy a hulladék a vizekben végzi.  

Zenesarok 

Greta Thunberg a The 1975 együttessel készített figyelemfelkeltő számot

„El kell ismernünk, hogy az idősebb generációk elbuktak. A politikai mozgalmak jelenlegi formájukban elbuktak. De az ember még nem bukott el. (...) Eljött a lázadás ideje” – mondja a 16 éves Greta Thunberg az idei Szigeten is koncertező The 1975 számában. A szám az új album nyitódalaként debütált.

Gyerekszoba 

A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a fiatalok a népszerű tiniappon

Már az egészen fiatalok is érzékelik, hogy komoly válsághelyzetben van a világ: a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érzékelhetők, a jövőre nézve viszont még súlyosabb következményekkel fenyeget. Erre figyelmeztet egyre több videós a TikTok alkalmazáson keresztül – írja a BBC.

Hulladék 

A hőségben még mindig mértéktelenül fogy a palackos ásványvíz

Műanyagmentes július ide vagy oda, a nagy hőségben még mindig rengeteg ásványvíz és üdítő fogy, összegzi a nagy áruházak tapasztalatait a keddi Világgazdaság. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta a lapnak, hogy ásványvízből háromszor annyi fogy kánikula idején, mint egy átlagos hőmérsékletű nyári napon.

Hulladék 

Németországban teljesen betiltanák a műanyag zacskókat

Radikális lépésre készülnek: a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezik Németországban. A jövőbe mutató kezdeményezés a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet – írja az MTI beszámolója a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap alapján.