2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Az ön keresése a műanyag szóra
Gazdaság 

Búcsút mond a műanyag csomagolásnak a LEGO

Az egyszer használatos plasztikzacskók helyett papír csomagolóanyagra vált a dán játékgyártó.

Hulladék 

A talajt is elborítják a mikroszálak

Amióta a műszál meghódította a ruhaipart, az emberiség hétmilliárd polárfelsőre elegendő plasztik mikroszálat juttatott a környezetbe.

Hulladék 

Hat tonna hulladéktól szabadult meg a Bodrog

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

Hulladék 

A műanyag helyett hódít a fóliázott papír, de ennek a megoldásnak is megvannak a hátrányai

Az utóbbi időben a környezettudatos vásárlók elvárásaira figyelve a gyártók előszeretettel cserélik le a műanyag tálcákat – például az előre csomagolt húskészítmények esetében – kartonpapírra, ez azonban egy újabb problémát szül.

Tudatos vásárlás 

A tudatos vásárlókat is kihívások elé állította a koronajárvány

A kényelem korábban is komolyan megnehezítette a környezettudatos fogyasztási szokások átvételét, az elmúlt hónapokban azonban az egészségügyi megfontolások a vásárlók bátorságát és lehetőségeit is tovább csökkentették – derül ki a NMS Hungary hazai fogyasztók körében végzett felméréseiből.

Hulladék 

Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé

A vállalat célja, hogy 2025-re 100 százalékban fenntartható csomagolásokat használjon.

Dizájntrendek 

A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását

Az első tesztek szerint a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból egyaránt elfogadható alternatíva, vagyis méltó versenytársa lehet az állati és a műanyagalapú műbőrnek.

Hulladék 

Jó példa: ha az út a fontos, nem mindegy, hogyan hagyjuk hátra

Vadász Zsolt, aki az elmúlt jó néhány esztendőben trabantjával a fél világot bejárta, most túrabakancsot húzott, hogy gyalogszerrel járja végig és tisztítsa meg az El Caminót.

Járműipar 

Teherszállító vitorlást tervezett egy svéd cég

Bár a vitorlás hajók a gőzmozdonyokkal vagy az ökrös szekerekkel ellentétben soha nem tűntek el teljesen, ma már főként csak sportolók, halászok, hobbivitorlázók használják őket. Az idők viszont változnak, és ahogy egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld közlekedésre, úgy jelenhetnek meg a széllel hajtott hajók is újra a tengereken.

Hulladék 

Új csomagolást kap az emblematikus chipstorony

Újratervezték a Pringles chips csomagolását, hogy zöldebb legyen: a gyártó azt ígéri, hogy így újrahasznosítható lesz.

Hulladék 

Mások szemetétől szenvednek – A hulladékkal kapcsolatos globális kihívásokat csak az afrikai országokkal együttműködve oldhatjuk meg

A környezet megóvása és a fenntarthatóság a migráció mellett az Afrikával foglalkozó uniós politika egyik legmeghatározóbb eleme. A világ károsanyag-kibocsátásának és szeméttermelésének következményei elsősorban az afrikai fejlődő országok lakosait érintik – mondta el a Magyar Hírlapnak Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának néppárti koordinátora.

Hulladék 

A maszk jó választás, az eldobható változat már kevésbé

Brit környezetvédők azt szeretnék, hogy a média minél ritkábban mutasson egyszer használatos, sebészi maszkokat viselő embereket, hogy ne az eldobható verzió hordása legyen az elfogadott. 

Könyvajánló 

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó – Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

A világ élelmezése, klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, antibiotikumrezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló problémák és akadályok sora szinte végtelennek tűnik. Melyek a legégetőbb problémáink, és melyeket kezeljük legelőször?

Hulladék 

Elképesztő ötlet: lakhatóvá tennék a nagy csendes-óceáni szemétszigetet

Sokan és sokféleképpen képzelték már el megoldani azt a problémát, amelyet a Csendes-óceánon lebegő, Texasnál is nagyobb méretű szemétsziget jelent. Egy holland tervezőiroda azonban egy egészen elképesztő ötlettel állt elő.

Hulladék 

A Parlament előtt felhalmozott PET-palackokkal figyelmeztet a műanyagproblémára a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet harmincbálányi összepréselt műanyag palackot helyezett el az Országház előtt – ennyi fogy ebből a csomagolásból egy óra alatt Magyarországon!

Gazdaság 

A Lenovo is a fenntarthatóság útjára lép

A vállalat 10 évre kitűzött forgatókönyvében többek között olyan célkitűzések szerepelnek, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50 százalékos csökkentése, valamint a szállítási folyamatok során használt műanyagok teljes felszámolása.

Hulladék 

Ha végzett a levessel, jöhet a tányér?

Egyre ismertebbek és népszerűbbek az ehető tányérok, poharak és evőeszközök, amelyeket elfogyaszthatunk vagy komposztálhatunk. Van, aki szerint ez mentheti meg a világot a műanyaghulladéktól, mások szerint viszont ez távolról sincs így.

hvg.hu
Hulladék 

Tiszta Tisza, boldog Bodrog – új vizeken a PET-kalózok

A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a PET-kalózok új vizekre eveznek: a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal kerül megrendezésre a Bodrogon.

Klímavédelem 

A kormány fenntarthatósági céljai nem változtak

Javában zajlik a Sustainable World hibrid konferencia, az első előadások során a kormányzati szektor és a nagyvállalatok fenntarthatósági céljait ismerhette meg az offline és az online hallgatóság.

Gazdaság 

Csomagolási innovációkkal csökkenti környezeti lábnyomát a Coca-Cola Magyarország

A vállalat tájékoztatása szerint legújabb fejlesztésének eredményeképpen 36 százalékkal csökkent az üveges termékek vendéglátó egységekbe szállításakor felhasznált zsugorfólia mennyisége.