2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó
Klímavédelmi Alapítvány

Áder JánosalapítóTermészeti környezetünk drámaian megváltozott az elmúlt évtizedekben, és változik ma is. Egyre melegebb évek, elviselhetetlen hőhullámok, szaporodó természeti katasztrófák. Olvadó gleccserek, emelkedő tengervízszint, műanyagszeméttel telített folyók, tengerek, óceánok. Termőföldjeink pusztulása, vízkészleteink kimerülése, népességrobbanás. Ha minderről többet szeretnénk tudni, ha az összefüggéseket is szeretnénk látni, ha a túlélés esélyét kínáló megoldásokról, innovációkról is szeretnénk tájékozódni, érdemes ezt a szemlét „lapozgatni”.

Martonyi Jánoskuratóriumi elnökTíz évvel ezelőtt írtam:
„A 21. században a legfontosabb üzenet, hogy minden ember felelős minden emberért. Egyetemesen kell hát gondolkodnunk, nincsenek egymástól elszigetelt, lokális rendszerek és szabályok. És mégis az életünk lokálisan zajlik, a leghatékonyabban cselekedni lokálisan tudunk.” „A nemzethez tartozás tudata vezet az európaisághoz, az európaiság pedig az egyetemes közösséghez, amit az emberiség szó magyarul fejez ki a legszebben.” A veszélyek – és a lehetőségek – azóta többszörösükre nőttek. Ugyanígy a felelősségünk, globálisan és lokálisan egyaránt. Ezért jött létre a Kék Bolygó Alapítvány.

Vizi E. Szilveszterkurátor„Sine praeteritis futura nulla”, múlt nélkül nincs jövő – mondja a latin közmondás. Az a világ, amelyet öröklünk és amelyet építünk, az nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is befolyásolni fogja. Ezért korunk emberének hallatlan nagy a felelőssége, hogy hogyan változtatja meg a világot, az általunk átépített föld, amelyet örökül kapnak utódaink, hogyan fogja szolgálni földünk lakosságát.

Szűcs GáborkurátorGyerekkorom óta a Tisza szerelmese vagyok. Édesapám tanított meg a közös horgászatokon a természet szeretetére és tiszteletére. Szeretném, ha a jövő generációinak lehetőségük lenne hasonló élményeket átélni.

Céljaink

„A magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására. A személyes környezeti felelősségérzet és a klímaváltozassal szembeni fellépéssel kapcsolatos elkötelezettség kialakítása.

Ennek érdekében az alapítvány kiemelten támogatja

  • a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatásának kialakítását és fejlesztését,
  • a társadalom környezettudatosságának fejlesztését,
  • a környezetvédelem és a klímaváltozás kapcsán az egyének és a társadalom értékszemléletének, viselkedésének, termelői és fogyasztói szokásainak, törekvéseinek megváltoztatását, a társadalom és a környezet közötti új viszonyrendszer kialakítását,
  • a klímaváltozás hatásaival szemben való fellépést, az alkalmazkodás helyi és országos közösségi programjait.”
Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány
Nyilvántartási szám: 01-01-0012358
Levelezési cím: 1531 Budapest Pf. 94.
e-mail-cím megjelenítése